Jak dobrać wino do posiłku?

Jak dobrać wino do posiłku?

Dodatek do posiłku

Coraz częściej sięgamy po kieliszek wina jako dodatek do obiadu czy kolacji. Nadaje on posiłkowi elegancji, lepszego smaku i wprowadza romantyzm w codzienną rutynę. Wino czerwone, białe, a może różowe? Jakie wybrać, aby idealnie komponowało się z tym, co mamy na talerzu? Mamy kilka sugestii.

Jak dobrać wino do posiłku?

Przystawki – wybieramy do nich wino lekkie, białe oraz schłodzone. Jeżeli jednak przystawka jest podana na zimno i przyprawiona octem winnym, to lepszym wyborem będzie wino czerwone lub białe musujące.

Pierwsze ciepłe danie – zaczynając posiłek podajemy lekkie wino wytrawne.

Ryby – oczywiście wino białe, schłodzone. Ewentualnie czerwone do zupy rybnej.

Kurczak i dania z drobiu – najlepiej sprawdzi się w tym przypadku wino białe albo czerwone, musi być lekkie. Jeżeli podajesz kurczaka z rożna, to postaw jednak na wino czerwone.

Makarony z mięsem i pomidorami – wino czerwone albo różowe

Mięsa czerwone i dania mięsne – pasują tutaj wszystkie wina, w zależności od gatunku mięsa

Cielęcina i inne delikatne dania mięsne – sprawdzi się tutaj lekkie, młode wino czerwone, oraz musujące wino różowe

Smażone mięso – w tym przypadku podajemy mocniejsze czerwone wino, o niższej temperaturze

Pieczeń – do tego dania zaleca się wino wytrawne, czerwone, starsze. Podaje się je w temperaturze pokojowej

Sery – w zależności od smaku sera dobieramy wino, tj. do sera o łagodnym smaku podajemy łagodne, białe wino, natomiast do ostrzejszych gatunków sera podać należy wino czerwone, wytrawne.

Deser – możemy podać wina mocniejsze, słodkie lub półsłodkie białe lub czerwone. Można również podać likier.

O czym zawsze należy pamiętać

Niezależnie od tego jakie wino wybierasz pamiętaj, aby stosować się do pewnych zasad. Jeżeli podajesz kilka rodzajów wina podczas jednego posiłku, to zawsze zaczynaj od podania wina słabszego i przechodź do mocniejszego. To samo dotyczy aromatu – od mniej aromatycznego do intensywniejszego. Wino czerwone serwuj w temp. 16-20 st. C, natomiast wino białe zazwyczaj wymaga schłodzenia i powinno być serwowane w temp. 8-12 st. C. Trzeba pamiętać również o tym, że wino mające co najmniej 6 lat powinno być otwarte nawet kilka godzin przed serwowaniem, wino młode natomiast można otworzyć tuż przed podaniem. Warto też prędzej dopytać o preferencje naszych gości. Jeżeli są to bliskie nam osoby, to bez problemu możecie wspólnie wybrać wina, jakie będą dodawały smaku wspólnemu posiłkowi. Jeśli zaś organizujesz bardziej służbowy obiad, to lepiej pozostać przy ogólnie przyjętych zasadach i dopasować wino do dania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *